Als je een uitmuntende vakantie wilt hebben met je reisgenoten, zeg dan wat vaker…!

Relaties, we beleven er veel plezier aan, maar van tijd tot tijd kunnen we de mensen waar we het meest van houden met alle liefde achter het behang plakken.

Soms kan een kleine verandering in hoe we iets zeggen (toon) en wat we zeggen (inhoud) een wereld van verschil maken en zelfs nieuwe deuren openen.

De vakantietijd is bij uitstek een tijd om (weer eens) te bouwen aan relaties. En daarvoor wil ik een paar toverwoorden introduceren.

“He getver”, denk je misschien. “Toverwoorden… moet ik gaan slijmen of zo, of moet ik me ineens anders voor gaan doen…? Nee, dank je de koekoek…! Ik ben wie ik ben. Punt uit.”

Snap ik. En nee, het gaat er niet om je anders voor te doen of manipulatief te worden. Die zogenaamde toverwoorden zijn woorden waarmee je de “vertrouwenstaal” van je reisgenoot leert spreken. En ja… ze werken “betoverend” als je ze op het juiste moment zegt en oprecht bent.

“Ja maar, dat zijn ze niet van me gewend, dus dat komt onecht over… Straks sta ik voor schut.”

Dat is nu precies het punt! Veel relaties en vriendschappen drijven op gewoonten en aannames. En als dat te lang duurt neemt de polariteit af. We hebben polariteit (lees: gezonde spanning of aantrekkingskracht) nodig om een relatie leuk, spannend, intiem, interessant, gezellig, veilig, warm en uitdagend te houden. De ander is echt anders dan jij. En ook al ken je hem of haar al heel lang, toch is hij/zij gevoelig voor juist die speciale woorden: de vertrouwenstaal.

Wat is dan die vertrouwenstaal en wat zijn die toverwoorden?

Het DISC-model is natuurlijk uitgangspunt. Het begint dus met het opzetten van de DISC-bril om vanuit dat perspectief naar je reisgenoot te kijken.

[En… zeg alsjeblieft niet jij bent een D of I of S of C dus nu ga ik deze woorden zeggen want dan bla bla bla…. NIET DOEN! Ook de kleuren niet!]

Zet dus de DISC-bril op en bedenk binnen welk spectrum de ander valt. Meer een D of DI of S of CS enz. Maak zelf combi’s en probeer het in te schatten!

Ik leg hier de ‘taal’ die de DISC-stijlen spreken uit. Ik begin met een korte beschrijving en geef dan een paar zinnetjes/woorden. Die zinnetjes geven de strekking aan van de inhoud waar elke stijl zich prettig bij voelt. Verander ze niet al te veel, hoewel het goed is om hetzelfde in je eigen woorden te zeggen.

Laten we voor de verandering beginnen met de hoge S. Want waarom altijd beginnen bij de D

De vertrouwenstaal van de hoge S

De hoge S is een stijl die zich opent en nog meer opent als ze zich veilig voelen in de relatie. Veiligheid ontstaat als ze in alle rust over dingen kunnen nadenken en er ruimte is om over twijfels en mogelijke beren op de weg te praten… samen!

En samen praten betekent dat er naar hen wordt geluisterd. Als er belangstellende vragen gesteld worden als:

 • Wat maakt dat je daar bang voor bent?
 • Zou het jou helpen als we dan ____of____ doen?
 • Wat zou voor jou een goed alternatief zijn?
 • Kun je iets meer vertellen over wat je bezighoudt?

S-en willen graag praten. Rustig de tijd nemen om te praten en het er misschien nóg eens over hebben. Geduld en begrip opent hun hart.

“Toverwoorden” voor de S die hen verder helpen zijn:

 • Ik bewonder je dat je zo zorgzaam bent en zoveel oog hebt voor anderen.
 • Ik heb het gevoel dat ik over alles met je kan praten want jij luistert altijd aandachtig. Daar kan ik nog wat van leren.
 • Ik wou dat er meer mensen waren zoals jij. Je staat altijd voor een ander klaar.
 • Als meer mensen in het leven zouden staan zoals jij, dan zou deze wereld er heel wat vredelievender uitzien.

Onthoud dat de grootste angst van de S het verliezen is van relationele zekerheden. En deze zekerheden worden versterkt door samen in alle rust te praten en te praten en vooral ook te luisteren!

P.S. als de S zich onveilig voelt, kunnen ze steken als speldenprikken. Denk aan een veiligheidsspeld. Beter dat ze zich veilig voelen dus

De vertrouwenstaal van de hoge I

De hoge I’s zoeken doorgaans positiviteit in hun omgeving. En of de zon nu wel of niet schijnt, ze zijn altijd in voor een praatje en kunnen over alles wat los en vast zit wel iets zeggen. De details zijn daarin iets minder belangrijk. Het zijn makkelijke praters en daarmee leven zij met het hart op de tong. En dat hart klopt voor het oog van iedereen en is meteen ook kwetsbaar.

Meestal is hun concentratieboog niet erg lang. Dus lang over hetzelfde onderwerp praten… dat zijn meestal de écht bijzondere momenten. En als jij aan het woord bent, kunnen ze maar zo door je heen praten, omdat ze aan iets anders moesten denken en dat graag even willen delen.

Als je zelf niet zoveel zin hebt in praten, kun je ze gewoon een vraag stellen en zij kletsen wel.  Vinden ze niet eens zo erg. I’s zijn gevoelig voor complimenten en onbewust doen ze hun best om die te krijgen… van jou!

“Toverwoorden” voor de I die hen doen glimmen:

 • Wat kan ik toch altijd ontzettend genieten van jouw gevoel voor humor!
 • Jij kunt dingen zo mooi beschrijven. Ik zie het letterlijk voor me. Dat helpt me.
 • De energie spat er altijd vanaf bij jou. Ik word er zelf ook (weer) enthousiast van.
 • Jij weet écht mensen te motiveren, he!? Jij kunt volgens mij zelfs ijs verkopen op de Noordpool.

Onthoud dat de grootste angst van de I-stijl afwijzing is. Het vraagt dus wel enige tact om hun enthousiasme om te buigen zonder dat het ‘knakt’.

P.S. Let op! Als je de I te lang geen compliment geeft of te vaak tegen hem/haar ingaat… kan de I ook omslaan in een rotje dat afgaat. Het knettert, ratelt en bijt van zich af. Meestal een tijdje later gevolgd door een “sorry, zo had ik het niet moeten zeggen…”

Welke DISC-stijl ben jij?

Beantwoord de 10 vragen en krijg een indicatie van je DISC-stijl!

De vertrouwenstaal van de hoge C

Hoge C’s wegen hun woorden meestal af. Ze willen dat wat ze zeggen ook goed onderbouwd hebben en zorgvuldig de juiste woorden gekozen hebben. Als ze het met je eens zijn, zullen ze dat niet in algemene bewoordingen zeggen. Vaak geven ze precies aan waar ze het wel en waar ze het niet mee eens zijn.

Doordat ze veel oog voor details hebben, kunnen ze ook analytisch en soms wat koud overkomen. Koud in de zin van onbewogen en feitelijk. Maar diep van binnen klopt er een warm hart dat het beste van het beste zoekt voor mensen waar ze een band mee hebben. En als een C het beste geeft van zichzelf…. wow…

Ze hebben graag even wat denktijd om tot een besluit te komen. En als ze zich veilig voelen en geaccepteerd dan maak je ook kennis met hun vaak spitsvondige humor. Woordspelletjes en grappen waar bij iedereen de tranen over de wangen lopen van het lachen.  S-en hebben vaak een droge humor. I’s vaak een lossige joviale humor en D’s hebben vaak een sarcastische en confronterende humor. Voor elk wat wils zeg maar.

“Toverwoorden” die het hart (diepere persoonlijke gedachten) van de C openen:

 • Jouw oog voor details is buitengewoon fantastisch, geweldig, verbluffend…!
 • Ik weet dat als iets echt goed gedaan moet worden, dan moet ik bij jou zijn.
 • Ik heb het nodig dat je vertelt wat jij ziet, want ik zie het niet.
 • Het is prettig hoe jij dingen weer in perspectief weet te brengen.

P.S. De angst van de C is kritiek krijgen. Daarom leggen ze al snel dingen onder een vergrootglas om het umfeld en de details te begrijpen, risico’s in te schatten en gevaren uit te schakelen dan wel te vermijden.

De vertrouwenstaal van de hoge D

Hoge D’s zijn net als de hoge C taakgericht. De D heeft het hoogste tempo in het nemen van besluiten en knopen doorhakken. Als ze ergens de logica van inzien is het voor hen al snel een optelsom om voortvarend een besluit te nemen. Ze zijn weinig emotioneel zolang mensen niet tegen hen in gaan. Tegenstand geeft in hun beleving vertraging in het behalen van resultaten, of in dit geval, reisdoelen.

Ze willen vooruit. Door naar het volgende. En beren op de weg kun je ter plekke neerschieten. De “zon” heb je niet per se nodig. En te lang over dingen nadenken levert misgelopen kansen op.

Dat klinkt misschien allemaal wat negatief, maar de keerzijde is dat ze op zoek zijn naar resultaat. In een gesprek slaan ze graag de chit chat over om meteen de diepte in te duiken. Ze willen het hebben over de dingen van het leven die er echt toe doen. Ze willen het maximale bereiken en denken in oplossingen, niet in problemen.

“Toverwoorden” die de D’s in beweging brengen:

 • Fascinerend hoe jij snel oplossingen ziet en je niet laat belemmeren door wat dan ook.
 • Met jou in de buurt staat er binnen de kortste keren iets waar we verder mee kunnen. Daar ben ik blij mee.
 • Jij wordt nooit warm of koud van veranderingen. Knap hoe snel jij kunt schakelen.
 • Jij pakt zaken gewoon met beide handen aan zonder gezeur. Zo komen we ergens.

P.S. De angst van D’s is controleverlies. Daarom pakken ze in hoge snelheid zaken op en zetten ze dingen naar hun hand. Door hun vurigheid raak je soms ‘verbrand’ als je te dichtbij komt. Een ‘ovenwand’ kan dan helpen. Hoe? Door je grenzen aan te geven met duidelijke woorden. Bijvoorbeeld:

 • Beste ___ je gaat me nu even te snel. Het zou mij helpen als we ___ kunnen doen.
 • Dat lijkt op het eerste gezicht een goede oplossing/benadering/keuze. Ik zou er graag even over na willen denken en kom daar ___op terug. Vind je dat goed?
 • Ik waardeer je oplossingsgerichtheid/doortastendheid/snelheid. Maar nu heb ik meer behoefte aan ___ /een luisterend oor/een knuffel.

Elke DISC-stijl spreekt zijn eigen taal. Ken je eigen taal en spreek de taal van de ander, dan heb je een fantastische vakantietijd! Stel vragen, geef complimenten, wees geïnteresseerd en geef je eigen behoeftes en grenzen aan waar nodig.

Fantastische vakantietijd gewenst!