We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je wordt half verplicht om mee te gaan naar een gezellig feestje of sociale gelegenheid waar je maar één persoon kent, namelijk de persoon die je heeft uitgenodigd. Denk maar aan een barbecue van je partner van het werk, een familiedag waarbij je de meeste familieleden vijf jaar geleden voor het laatst hebt gezien of een netwerkbijeenkomst om de zomer in te luiden.

Het gesprek aangaan met nieuwe mensen kan voor sommigen een milde vorm van angst opwekken en dat geldt zelfs voor de meest outgoing personen onder ons. Voor sommige persoonlijkheidsstijlen zal het ongemak vrij snel verdwijnen. Zij gaan er gewoon helemaal voor en maskeren hun angsten die er wel degelijk zijn. Zelfs de meest hoge I, die van nature makkelijk praat, voelt zich vaak oncomfortabel wanneer hij of zij omringd wordt door allemaal onbekende gezichten. Een hoge I begint dan gewoon te praten waar mogelijk en daarmee hoopt hij of zij snel een klik te kunnen maken met mensen. Op deze manier overwinnen zij hun angst om afgewezen te worden want: iemand die initiatief neemt en zo vriendelijk en aardig doet moet wel leuk zijn!

Maar deze behoefte om jezelf voor te stellen aan allerlei vreemden wordt niet door iedereen gedeeld. Hoe kun je het gesprek aangaan met andere persoonlijkheden zonder in van die sociaal onhandige situaties te belanden en kun je zorgen dat het leuk blijft voor iedereen?

Mensen zijn verschillend, maar ze zijn voorspelbaar verschillend. Als je eenmaal in de gaten hebt welke van de vier persoonlijkheidstypes je voor je hebt, kun je ook beter inschatten hoe je met hen kan communiceren. Gebruik dus je mensenkennis en vooral ook je DISC-kennis om mensen om je heen in te schatten.

Het DISC model geeft je een blauwdruk van de persoonlijkheid van mensen. Met een klein beetje moeite kun je mensen inschatten op een feestje of bijeenkomst en is het daardoor makkelijker om het ijs te breken. Met het volgende overzicht kun je al vrij snel zien hoe je kunt overleven op de jaarlijkse barbecue, de netwerkborrel, die ene verjaardag of op de familiedag.

Hoe kun je de D persoonlijkheid herkennen? Een hoge D is veelal gericht op activiteiten. Zij willen iets te doen hebben als ze op een feestje of een sociale gelegenheid zijn. Ze kunnen zich sociaal opstellen en ook competitief. Zij zijn degenen die mensen in beweging zetten om mee te gaan het zwembad in, een spelletje te gaan doen of ze moedigen mensen aan om mee te doen een groepsactiviteit.

Hoe kun je een I persoonlijkheid herkennen? Dit is vrij makkelijk. De hoge I zal zichzelf haast automatisch bekend maken. Het zijn sociale vlinders en ‘fladderen’ makkelijk van persoon tot persoon of van groepje naar groepje. Ze vermijden het ongemak van de stiltes en vullen die al snel op met geklets. Ze zijn op zoek naar mensen die naar hun verhaal willen luisteren.

Hoe kun je de S persoonlijkheid herkennen? Een S stijl is waarschijnlijk in een rustig gesprek beland met één of twee andere mensen waar zij al een goede band mee hebben. Ze gaan niet zo snel het gesprek aan met vreemden, maar ze praten heel gemakkelijk en best veel wanneer zij iemand al kennen en die persoon vertrouwen.

Hoe kun je de C persoonlijkheid herkennen? Van een afstand zal het moeilijk zijn om de S en de C stijl van elkaar te onderscheiden. Beide zijn niet geneigd om zomaar een praatje aan te gaan met andere mensen. Dat betekent niet dat ze niet sociaal zijn. Ze gaan alleen anders met de dingen om. De S stijl heeft behoefte aan een gevoel van vertrouwen in de persoon waar ze mee praten, een gevoel van warmte en kameraadschap. De C stijl is vooral geïnteresseerd om te praten over dingen waar zij zich bij betrokken voelen. Als een C stijl met iemand praat over hun interesses dan kun je ze haast niet onderscheiden van de andere persoonlijkheidstypes. Als zij niet de mogelijkheid hebben om te spreken over inhoudelijke zaken dan kunnen ze ook overkomen als muurbloempjes.

Geniet van de zomer!

Copyright 2017, PeopleKeys Inc. – DISC Factor B.V.