Sinds half maart is in Nederland de intelligente Lock Down van kracht en heeft premier Rutte ons opgeroepen om allemaal zoveel mogelijk thuis te werken. Voor de 1 is dat geen probleem en voor de ander brengt het heel wat uitdagingen met zich mee. Elke DISC-stijl gaat er op zijn eigen manier mee om.

De sleutel van hoe de verschillende DISC-stijlen hun weg zoeken, ontdek je door goed te kijken naar ieders ideale wereld en angsten. Omdat bijna iedereen een combinatie is van 2 of meer stijlen zal je je hoogstwaarschijnlijk in de reacties van meerdere stijlen wel enigszins herkennen.

De D-stijlen die thuis moeten werken, hebben de neiging om zich nog meer in hun werk te storten. Hun angst is geen grip op zaken hebben. Om dit te vermijden zoeken ze hun ‘ideale wereld op, ze zoeken uitdaging. Daarom werken ze graag vooruit, zetten plannen op papier en denken na hoe door hun toedoen het team, de organisatie en misschien zelfs Nederland sterker uit deze crisis kan komen.

Welke DISC-stijl ben jij?

Beantwoord de 10 vragen en krijg een indicatie van je DISC-stijl!

I-stijlen hebben als angst dat te weinig interactie leidt tot uit de picture raken wat zich vertaalt in een gevoel van afwijzing. Daarom hebben ze andere mensen om zich heen nodig om een goed gevoel over zichzelf te houden. Ze houden van mensen om zich heen, dat is hun ideale wereld. Ze zullen thuis waarschijnlijk prima in de woonkamer kunnen werken met de tv of muziek aan en kinderen die rondrennen. Zonder mensen om zich heen kan een hoge I zich al snel eenzaam voelen wat hem ineffectief kan maken. Videobellen om even met iemand te kunnen kletsen zal niet ontbreken in de thuiswerkdag van de hoge I.

S-stijlen vinden deze intelligente Lock Down waarschijnlijk het lastigst. Normaal gesproken vermijden ze het onbekende en houden ze niet van instabiliteit en verandering; hier zie je de angst van de S. Ze zijn gehecht aan het samenwerken in een echt team en bijvoorbeeld de mogelijkheid om voor elkaar koffie te kunnen halen. Thuiswerken kan daarom een uitdaging zijn die niet goed voelt en waar ze grote moeite mee kunnen hebben. In de ideale wereld van de S-stijl zijn er dagelijkse check-ins via een videochat zodat ze contact kunnen maken met hun teamgenoten en kunnen horen hoe het met hen is en om te weten dat hun team er ook nog steeds voor hen is. Bovendien geeft het hebben van een vaste vergadertijd wat routine en stabiliteit.

Voor C-stijlen is dit misschien wel de beste tijd die ze ooit zullen meemaken, als ze een rustige ruimte voor zichzelf hebben. In de ideale wereld kunnen C-stijlen taakgericht en daarbij het liefst met een duidelijke takenlijst werken zonder dat iemand hen stoort, ze zullen dan ijverig aan het werk zijn.
Omdat ze thuis zitten kan niemand hen onverwacht lastigvallen en kunnen ze meer werk verzetten met geconcentreerde aandacht. Kritiek is de grootste stressbron en angst voor hoge C’s, maar thuiswerken betekent waarschijnlijk dat ze minder kritiek ervaren. Voor een hoge C is thuiswerken dus best een prima situatie als ze die rustige ruimte voor zichzelf hebben.

Het is goed om je te realiseren dat in tijden als deze mensen vooral uit hun stress perceptie (grafiek 2) werken, handelen en leven. Dat er af en toe een scherp kantje om de hoek komt kijken, hoort er bij.