Meer inzicht naast DISC zijn de Drijfveren, Je hebt je vast wel eens afgevraagd waarom je anders reageert op situaties dan anderen. Een verklaring daarvoor heb je gevonden in het DISC-model. Maar soms lijkt er meer te zijn dan alleen verklaringen voor gedrag en manieren van communiceren. De ene D, I, S of C is de andere niet. Er is zeker veel overlap tussen gelijksoortige DISC typen te herkennen, maar wat is nu ‘het verschil dat het verschil’ maakt? Wat DRIJFT iemand ten diepste? Wat stuurt het gedrag aan? Drijfveren geven hierop het antwoord.
Wat beweegt iemand?
Iedereen heeft een combinatie van onzichtbare ‘motortjes’ in zich die ons aandrijven om iets te doen. En alle ‘doen’ is een vorm van communicatie ook niets doen(1). Op goede dagen zijn het influisteringen die aangeven hoe jouw wereld klopt en kloppend blijft. Op slechte dagen kunnen ze een stuwkracht hebben die linksom of rechtsom jou een kant op bewegen. We hebben het over drijfveren.
1) Paul Watzlawick e.a. – De pragmatische aspecten van de menselijke communicatie hfd 3 – Van Loghum Slaterus 1970
Drijfveren bepalen hoe je jouw leven leeft
Ze bepalen sterk hoe je de wereld inkijkt. Ze beïnvloeden de keuzes die je maakt, de vrienden die je kiest, je loopbaan, je vrijetijdsbesteding, en zelfs de woorden die je spreekt. Kortom, drijfveren bepalen hoe je jouw (werk)leven leeft.
Conflicten ontstaan meestal als we met mensen in aanraking komen waarvan de drijfveren sterk verschillen met die van ons zelf. We kunnen soms niet begrijpen waarom mensen onze gedachten, besluiten, meningen, daden, overtuigingen, benadering en houding in twijfel trekken of zelfs veroordelen.
Zonder goed begrip van de verschillende drijfveren, kan misverstand ertoe leiden dat we een muur om onszelf optrekken. In het ergste geval kunnen we bang worden om contact met anderen, die de wereld anders zien, aan te gaan. Of we blijven wél contact zoeken en voelen een soort spanning in de lucht hangen, en gezonde groei in de relatie blijft uit. Wederzijds begrip van elkaars drijfveren kan iedere relatie verder helpen, juist ook op het werk.
Waarom ziet hij of zij dat nou niet?
Een tweede vraag die je jezelf wellicht gesteld hebt, is hoe het mogelijk is dat voor de hand liggende dingen voor jou door de ander compleet niet worden gezien. Hoe kan dat? Ben ik nou de enige die dat ziet?
Het antwoord kan makkelijk ‘ja’ zijn. Ik leg het uit.
We hebben allemaal bepaalde vaardigheden verzameld in het leven. Dat heeft o.a. met opvoeding, hobby’s, interesses en opleiding te maken. Wie veel van puzzelen hield als kind heeft andere vaardigheden verzameld dan iemand die vooral bezig was met timmeren of scheuren op de BMX moutainbike. Max Verstappen heeft duidelijk andere vaardigheden dan Lionel Messi. Ook dit zijn ingesleten patronen maar dan anders dan de gedragspatronen. Die patronen bepalen op welke manier we geneigd zijn onze problemen op te lossen of een taak uit te voeren. Hierover gaat het Denkstijlen-model. Het geeft inzicht in welke rol iemand op het werk, in het team of in een bepaalde setting gemakkelijk op zich neemt.
Waar DISC verklaringen geeft voor iemands besluitvaardigheid (D), manier van communiceren (I), omgaan met relaties en veranderingen (S) en volgen van regels, details en procedures (C), geeft het Denkstijlen en Drijfveren model respectievelijk antwoord op de vraag hoe iemand tot oplossingen komt in werk en taken en wat iemand drijft of motiveert om tot resultaten te komen.