Mensen zijn verschillend! Dat weten we. Wat we vaak niet weten is waarin dat verschil dan zit. Natuurlijk hebben we allerlei ideeën erover en zeker ook oordelen. We zeggen maar al te makkelijk dat iemand niet goed in z’n vel zit of dat iemand een kort lontje heeft. Of we zeggen: Wat een ‘stresskip’ of een ‘hork’ van een vent. Maar wat nu als we wel de zelfde taal spreken (in ons geval Nederlands) maar elkaar op een ander niveau niet verstaan?

Waarom vindt de een het heerlijk om zich bezig te houden met allerlei feitjes en komt ie over als een pietlut terwijl de ander zijn mond niet kan houden en altijd maar ‘kakelt’ in onze ogen? Waarom neemt de een altijd het voortouw in iets en hobbelen standaard die en die en die er volgzaam achteraan? Waarom is de een chaoot en de ander zo steriel netjes? Opleiding? Genen? Opvoeding? Vorming? Waarom doet niet iedereen gewoon wat ik zeg? Daar zou het heel wat makkelijker van worden, niet waar?

Iedereen is uniek! En iedereen is te begrijpen binnen een simpel ‘raamwerk’. Samengevat in 4 woorden is dat: Uitdaging, Plezier, Rust en Perfectie. Deze woorden geven vier ‘verborgen werelden’ aan die schuil gaat achter ons gedrag. We spreken de zelfde taal maar er zit nog een taal (zeg maar gerust: een wereld) achter de gesproken taal. We gaan in deze blog en volgende bolgs die werelden verkennen. De werelden heten achtereenvolgens: D, I, S en C. Hieronder zie je hoe ze met de vier woorden omgaan:

Verborgen werelden Meest Minst
Uitdaging D I C S
Plezier I S D C
Rust S C I D
Perfectie C D S I

Sandor Lemstra

© 2017 DISC Factor Benelux – PeopleKeys, Inc.