Meer resultaat nodig? Zoek deze denkers!

Diversiteit in Denkkracht: DISC en de Strategische Denkstijl.

“Zonder strategische denkers loop je altijd achter de feiten aan…” Dit is een stelling die in de dynamische wereld van HR en organisatieontwikkeling steeds relevanter wordt. In deze blog duiken we in de fascinerende wereld van strategisch denken en hoe de verschillende DISC-stijlen dit vermogen benutten om unieke oplossingen te vinden.

Wat verstaan we onder ‘Strategisch Denker’?

In het TEAMS denkstijlen model staat de letter ‘S’ voor ‘Strateeg’. Een strategisch denker heeft het unieke vermogen om snel situaties te analyseren en innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Deze personen hebben een scherp oog voor het identificeren van patronen en verbanden die anderen over het hoofd zien. Ze gedijen op complexiteit en zijn gedreven om problemen op te lossen die op het eerste gezicht niet duidelijk zijn.

Strategische denkers zijn van cruciaal belang in elke organisatie. Het zijn mensen die in staat zijn snel oplossingen te vinden en – wellicht soms wat risicovol – meteen de bedachte oplossing uitproberen. Strategisch denken vereist ook het vermogen om out-of-the-box te denken en creatieve oplossingen te bedenken voor complexe en minder complexe problemen. Het gaat om de vaardigheid om verschillende perspectieven te overwegen en flexibel te zijn in het aanpassen van de strategie wanneer dat nodig is.

Een strategisch denker maakt graag een routekaart van hoe (en wel liefst zo snel mogelijk) doelen te bereiken. JA: ZO SNEL MOGELIJK! Zelfs als ze in DISC een S- of C-stijl hebben. Ze zijn snel in het bedenken van oplossingen, al zijn deze stijlen wel bedachtzamer in het uiten van de aanpak! Ze hebben oog voor zowel de grote lijnen als de details en kunnen strategische doelstellingen helder communiceren naar alle betrokkenen.

Hoe komt deze manier van denken tot uiting door iemands DISC-stijl?

Elke DISC-stijl benadert strategisch denken op een unieke manier. Laten we eens kijken hoe dit tot uiting komt in verschillende werkomgevingen:

De Vriendelijke en Geduldige Strateeg in de rol van docent

Een docent met een S-stijl is iemand die zich inzet voor het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving voor zijn of haar leerlingen. Ze begrijpen het belang van het opbouwen van een sterke band met hun leerlingen, omdat dit de basis vormt voor een succesvolle onderwijservaring. Daarom investeren ze tijd en moeite om een warme en gastvrije sfeer te creëren in het klaslokaal.

Wanneer leerlingen worden geconfronteerd met uitdagingen, nemen S-stijl docenten een rustige en bedachtzame benadering. Ze zien snel een oplossing maar kiezen ervoor om eerst zorgvuldig de situatie te observeren en verzamelen informatie uit verschillende bronnen voordat ze met hun oplossing komen. Dit proces van overwegen en analyseren helpt hen om een subtiele en doordachte aanpak te ontwikkelen. Graag overleggen ze hun bedachte oplossingen en aanpak met de leerling, ouders en collega’s want ze willen niemand voor het hoofd stoten. Maar let wel! De Strategische S-stijl heeft allang de beste route gezien maar zal het nooit aan anderen opleggen.

Tip: Af en toe eens praten met deze collega’s want ze zien meer oplossingen en de weg er naartoe dan ze vertellen!

De Analytische en Nauwkeurige Strateeg in de rol van verkoper

Een verkoper met een C-stijl is zeer grondig in het onderzoeken van elk probleem tot in de kleinste details. Ze zijn niet bang om zich te verdiepen in harde feiten en data om een diepgaand begrip te krijgen van de situatie. C-stijl verkopers denken aan alle aspecten van de uitdaging en overwegen deze zorgvuldig voordat ze met oplossingen komen. Wat hen als Strateeg onderscheidt, is hun vermogen om innovatieve oplossingen te bedenken die anderen wellicht over het hoofd zien.

Ze hebben een scherp oog voor detail en zijn creatief in het vinden van nieuwe manieren om problemen aan te pakken. Daardoor zijn ze in staat om hun klanten te voorzien van unieke en effectieve oplossingen die voldoen aan hun specifieke behoeften. Strategische C-stijlen hebben de vaardigheid om complexe problemen te analyseren en op te lossen, waardoor ze waardevolle partners zijn voor hun klanten en bijdragen aan het succes van het bedrijf. Ook hier geldt weer: Ze zien meer dan ze vertellen…

De Snelle “En-Weer-Door-Strateeg” in de rol van Data-Analist

Een data-analist met een D-stijl is iemand die energiek problemen benadert en geen tijd verspilt maar zaken ter plekke oplost. Ze zijn niet bang om risico’s te nemen en zien gewoon altijd andere mogelijke wegen. Dat maakt hen geliefd in de IT-wereld en andere werelden maar ook verguisd omdat niet iedereen op innovatie of unieke oplossingen zit te wachten.

D-stijl data-analisten hebben een sterke drang om vooruitgang te boeken en zijn constant bezig handigere en snellere routes te bedenken voor de uitvoering van hun werk. Ze zijn niet bang om uit hun comfortzone te stappen en nieuwe methoden uit te proberen om zo betere resultaten te behalen. Vanuit hun vak en vaardigheden hebben ze een scherp oog voor detail en kunnen complexe informatie snel begrijpen en analyseren. Door hun snelle besluitvorming en doelgerichtheid kunnen strategische D-stijlen efficiënt werken en problemen oplossen.

De Inspirerende Praatgraag Strateeg in de rol van leidinggevende

Een leidinggevende met een I-stijl is iemand die positief en energiek is in het aangaan van uitdagingen. Ze geloven in het potentieel van hun team en zijn vastbesloten om samen met hen unieke oplossingen te vinden die de verwachtingen overtreffen. Ze organiseren regelmatig brainstormsessies waarin iedereen wordt aangemoedigd om creatieve ideeën naar voren te brengen.

I-stijl leidinggevenden begrijpen het belang van het betrekken van het hele team bij het besluitvormingsproces en zorgen ervoor dat iedereen de kans krijgt om zijn of haar standpunt te delen. En dat geeft strategische I-stijlen vervolgens input om zaken op te kunnen lossen. Al pratende spuien ze de opties die in hun gedachten oplichten en reken maar dat ook jij overtuigd raakt van hun aanpak en zienswijze!

Zonder Strateeg Stagnatie…!

De strategische denkstijl is een uniek talent dat out-of-the-box denken combineert met praktijkgerichte oplossingen. Leg dit type denkers een probleem voor en binnen een mum van tijd vertellen ze jou hoe je het oplost en welke stappen je daarvoor moet nemen. De verschillende DISC-stijlen komen met deze manier van denken tot krachtige oplossingen, alleen zullen ze het ieder op een andere manier uiten en in hun eigen tempo.

Alleen ‘Strategen’ zien wegen die doorbraken bewerken en waarmee de zaken naar een hoger plan gebracht worden. Zonder een Strateeg in een team of organisatie, zal er meer en meer van hetzelfde ontstaan.

Dus, de volgende keer dat je in een vergadering bent en er een onverwachte uitdaging/probleem opduikt, kijk eens om je heen en ga eens na wie van je collega’s de strategische denkstijl hoog heeft staan (check Denkstijlen assessment DISC Factor). Misschien zijn zij degene die met die ene briljante oplossing komen en ook weet welke stappen nodig zijn om jouw project naar een hoger niveau te tillen.

Strategisch denken is meer dan een vaardigheid; het is een mindset die, wanneer goed benut, organisaties naar meer resultaat kan brengen. En in de wereld van HR, waar het vinden van de juiste persoon voor de juiste rol essentieel is, kan het begrijpen en waarderen van de verschillende denkstijlen het verschil maken tussen succes en stagnatie.

Meer weten over het Denkstijlen model? Klik hier!
Volgende keer meer over DISC en de Analist-denkstijl

Sandor Lemstra