Dat er herkenning zit in DISC en grafieklezen vanuit onze rapportages, dat wist ik. Maar dat je met een klein beetje meer kennis vanuit twee korte assessments ook hét onderscheid kunt maken tussen overeenkomende DISC-profielen was een openbaring voor mij.

Ik weet het nog heel goed. We zaten in een Albanees restaurant, ’s avonds in Youngstown, Amerika. Mijn gastheer Dr. Kulkin had zojuist naar mijn 3D rapportuitslag gekeken en glimlachte breeduit. Dat wekte mijn nieuwsgierigheid. “Wat zie je precies?”, vroeg ik. “Nou”, zei hij, “ik begrijp wel waarom je zo succesvol bent en dat je de dingen die je me vertelde lastig vindt om mee te dealen.” Dit wakkerde bij mij alleen maar meer nieuwsgierigheid aan, maar ook een beetje scepsis.

Ik wist dat DISC veel duidelijk maakt over iemands gedrag, behoeften en manieren van communiceren. Ik heb de afgelopen jaren zoveel gesprekken gehad met mensen en teams over hun uitslag en daar heel veel van geleerd. En daar zat ik aan tafel met mijn leermeester. “Kan deze Master in DISC met een driedubbele zwarte band in grafiekinterpretatie mij nog veel nieuws vertellen?”, dacht ik. Voor mij gaf de DISC-uitslag met drie grafieken wel een compleet plaatje. Had ik iets gemist? Zou het kunnen dat deze – voor mij – nieuwe assessments iets konden toevoegen? Ik was oprecht benieuwd.

Hij legde me uit dat ik iemand ben die makkelijk veel ideeën heeft en die ideeën graag goed onderbouwd wil hebben. Pas wanneer ik het plaatje volledig heb doemen er strategieën op om die doordachte ideeën praktisch en toegankelijk te maken. Daar zorgen mijn Denkstijlen voor, legde hij uit. Je denkfilters bepalen uiteindelijk hoe je iets aanpakt. Wat het resultaat daarvan is wordt medebepaald door je DISC-stijl.

En mijn Drijfveren duiden erop, legde hij uit, dat ik het beste zoek voor de ander en tegelijkertijd ook mijn eigen ruimte claim. Ik wil het op mijn unieke manier doen. Als ik te weinig het idee heb dat ik aan iets kan bijdragen, ervaar ik niet zoveel voldoening of zelfs een gevoel van gefaald hebben. “Jij wilt de ander en organisaties tot hun recht laten komen en dat wil je doen op jouw unieke manier”, zei hij.

Natuurlijk heeft hij nog veel meer uitgelegd over de modellen, mijn unieke combinatie en ook mijn valkuilen. Ik moet zeggen dat ik verbluft was hoe alles klopte. Zo ontzettend herkenbaar. Ik wist nu ook beter waar ik persoonlijk naartoe moest werken om nog meer voldoening uit mijn werk te halen. Wat een gaaf inzicht had hij me gegeven!

Als je DISC, Denkstijlen en Drijfveren met elkaar combineert ontstaan er 240 mogelijke combinaties. Dat brengt de nodige nuance en specificering waarmee het unieke van ieder mens benadrukt wordt.
Maar wat kun je er precies mee?

Waar het op neer komt is het volgende. Stel jezelf eens de vraag hoe je tot resultaten komt. Mijn resultaat is de optelsom van mijn overtuigingen, mijn manier van denken en mijn manier van handelen en communiceren.

DISC laat zien of je zaken D) sturend of volgend aanpakt, I) vertrouwend of beschouwend communiceert, S) samen of meer solistisch relateert en C) gericht bent op details of hoofdlijnen.

Denkstijlen geeft inzicht in hoe je taken en opdrachten doordenkt en aanpakt. Het geeft woorden aan de rol die je het gemakkelijkst oppakt in bijvoorbeeld een team. Er zijn vijf denkstijlen gedefinieerd die ieder in meerdere of mindere mate actief heeft. Hoe meer taken je kunt doen die in lijn liggen met je manier van denken, hoe leuker je je werk zult vinden. En… je wordt er steeds beter in, door de ervaring die toeneemt.

En dat ‘pakketje’ wordt aangevuurd, aangedreven door sterk ingebakken overtuigingen, ofwel je Drijfveren. Van die overtuigingen ben je je vaak niet zo bewust, maar je voelt ze wél.
We hebben allemaal vier drijfveren in ons. En allemaal leggen we net als bij DISC verschillende nadrukken en accenten. Drijfveren geeft inzicht of we van binnenuit of van buitenaf gemotiveerd worden en of we persoonlijke resultaten behalen belangrijk vinden of juist als team.

Met DISC kun je elkaars gedragstaal leren spreken, zeker!
Met Denkstijlen weet je hoe iemand informatie filtert en tot actie komt.
Drijfveren geven aan op welke manier we graag werken. Je zou dit wellicht kunnen duiden met het accent onder de DISC-taal.

Als DISC Factor werken we alweer een paar jaar met 3D en eigenlijk willen we niet anders meer. DISC geeft absoluut veel inzicht en is een goede start voor veel teams, organisaties en leidinggevenden.
Maar 3D verandert het hele spel. Met de toevoeging van Denkstijlen en Drijfveren kun je echt de juiste persoon leren spotten in een sollicitatiegesprek en is het veel makkelijker om de juiste persoon op de juiste plaats te brengen. Met coaching kun je al snel veel dieper gaan en als leidinggevende of ondernemer weet je hoe jij het meest optimaal functioneert en met deze kennis… kun je na enige oefening veel makkelijker aansluiten op je personeel. Gegarandeerd!

Wat ik die avond leerde aan die tafel in Youngstown kan ik alleen maar bevestigen:
DISC geeft inzicht, 3D brengt verdieping!

Sandor Lemstra